Max van der Ham
MsC. LLM
NOBCO/EMCC Coach

Over Max

Hoe kan ik jou helpen?
De combinatie van mijn gevoeligheid met mijn analytisch denkvermogen is mijn grootste kracht. Hierdoor kan ik me inleven in je gevoelswereld en tegelijkertijd doorvragen om zo de onderste steen boven te krijgen.

Ik creëer daarbij een veilige sfeer, want ik vind het belangrijk dat alles wat jij ervaart, denkt en voelt er mag zijn. Dat je de ruimte voelt om jezelf volledig te uitten, hoe eng dat soms ook kan zijn. Jezelf beter leren kennen en je gevoel volledig leren accepteren is voor mij de essentie van blijvende verandering. Ontdekken welke keuzes voor jou belangrijk zijn en wat jou behoeftes zijn.

Tegelijkertijd gebruik ik een cognitieve en gestructureerde manier van werken om tot de oorsprong van jouw thema’s te komen. Niet zweverig, maar op een heldere manier gaan we onderzoeken hoe jij als mens nu functioneert en wat jij nodig hebt om jou thema’s aan te gaan.

Hoe ben ik hier gekomen?
Ik groeide op in een rationele wereld, waarbij ik het geluk en het ongeluk had dat ik al van jongs af aan uitblonk op cognitief vlak. Ik leerde makkelijk en ben een gestructureerde denker. Daardoor viel het niet zo op dat ik op emotioneel vlak worstelde. De ratio werd voor mij een veilige haven waarachter ik me kon verschuilen. Een manier om weg te blijven uit mijn gevoel. Ondertussen ging het me met mijn studie en later op professioneel vlak voor de wind. Ik ronde twee studies af aan de Erasmus universiteit in Rotterdam (Economie en Rechten). Ik begon mijn carrière in de finance. 8 jaar later was ik hoofd risk management voor een van de grotere commodity traders van Europa. Ik werkte op het snijvlak tussen Finance, IT en commercie. Ik voelde me thuis in deze rationele en zakelijke wereld.

Tegelijkertijd werden mijn persoonlijke struggles steeds groter. Ik werkte hard, ik had een druk sociaal leven en veel vrienden, maar in werkelijkheid was ik diep ongelukkig en eenzaam. Ik was gesloten, kon niet praten over wat ik voelde en wat me werkelijk bezighield. Als klein kind was ik al zeer gevoelig, gesloten, introvert, bijna overal bang voor en mijn verdriet kon ik er niet laten zijn. En in de loop van de jaren stapelde dit zich steeds verder op, totdat het in 2016 langzaam tot een kookpunt kwam en ik thuis kwam te zitten met een burn-out en depressie. Op dat moment leek mijn leven zo donker en volkomen uitzichtloos.

Wat volgde was een intensief traject van therapie, mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Ik las en onderzocht in die tijd alles wat ik maar kon vinden op het gebied van: wetenschappelijk onderzoek naar de werking van lichaam en geest, menselijk gedrag, psychologie, persoonlijke ontwikkeling, mindfulness en het Boeddhisme. Ik wilde begrijpen hoe ik hier terecht was gekomen en maakte zo de vertaling van mijn eigen ervaring naar de theorie en wetenschap. Ik herstelde en kwam er anders en beter uit. Met die ervaring kwam de realisatie dat ik niet alleen analytisch, wiskundig en gestructureerd ben. Maar ook heel gevoelig, empathisch en creatief. Ik besloot mijn leven om te gooien en een opleiding tot coach te volgen en een opleiding tot mindfulness trainer.

In die tijd ben ik me heel bewust geworden van mijn eigen gevoelens en emoties. Ik ontdekte wat voor rol ze werkelijk in mijn leven spelen. Ik leerde naar mijn gevoel te luisteren, het te accepteren en te uitten. Zo werd mijn gevoeligheid mijn nieuwe kracht.

De depressie vind ik belangrijk om te benoemen. De donkerheid zal ik altijd met me meedragen, het heeft een grote rol in mijn leven gespeeld en tegelijkertijd is het slechts een klein onderdeel van wie ik ben. Ik coach omdat ik geloof dat ik anderen kan helpen. In de Kraakheldermethode komen alle verschillende aspecten van wie ik ben samen. In het coachen kan ik enerzijds op een cognitieve en gestructureerde manier kijken naar wat er speelt en zo de onderste steen bovenhalen. Anderzijds weet ik door mijn gevoeligheid te vertragen en te onderzoeken wat het onderliggende gevoel is. Ik vind het mooi om kennis over te dragen en dit komt terug in het educatietraject. Mijn creativiteit en structuur komen terug in de 9 pijlers. Mijn brede interesse en nieuwsgierigheid maken dat ik mezelf en de methode constant verder blijf ontwikkelen. De mindfulness is voor mij de alles verbindende factor.