Max van der Ham
MsC. LLM
NOBCO/EMCC Coach

Over Max

Ik ben gefascineerd door alles wat met eten te maken heeft. In het koken kan ik mijn creativiteit kwijt, vind ik ontspanning en gezelligheid. Ik sport veel en ben het liefst buiten te vinden. Ik woon nu 8 jaar in Den Haag en ik voel me hier meer dan thuis. Ik heb veel vrienden om me heen en tegelijkertijd ben ik vrij introvert. Ik lees veel. Ik wilde ooit geschiedenis studeren, maar vanwege mijn wiskundige aanleg en gebrek aan taalvaardigheid heb ik destijds voor economie gekozen. Ik ben nieuwsgierig en heb een brede interesse. Al van jongs af aan heb ik een fascinatie voor geschiedenis, economie en politiek. Een rechtenstudie was voor mij dan ook een mooie aanvulling.

Ik heb uiteindelijk 8 jaar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gestudeerd. In deze tijd werkte ik onder andere als leraar Economie en gaf ik windsurfles op Curaçao. Ik begon mijn carrière in de finance. 8 jaar later was ik hoofd risk management voor een commodity trader. Ik had een vrij succesvolle carrière, het leek mij voor de wind te gaan en toen liep ik compleet vast. 

Ik was volledig op, overwerkt en depressief. Op dat moment leek mijn leven zo donker en uitzichtloos. Ik begon aan een intensief ontwikkelingstraject: een combinatie van veel therapie, mindfulness, persoonlijke ontwikkeling en reflectie. Onder de begeleiding van een goede therapeut herstelde ik en kwam er anders en beter uit.

Mijn gedrevenheid en nieuwsgierigheid maakte dat ik dit proces grondig aanpakte. Ik wilde begrijpen waarom ik in deze situatie terecht was gekomen. Ik las en onderzocht alles wat ik maar kon vinden op het gebied van: wetenschappelijk onderzoek naar de werking van lichaam en geest, menselijk gedrag, psychologie, persoonlijke ontwikkeling, mindfulness en het Boeddhisme. Ik wilde doorgronden hoe we als mens nu werkelijk functioneren en wat ons gedrag veelal drijft. 

Ik leerde mezelf beter kennen, onderzocht de onverwerkte thema’s uit mijn verleden, ontdekte wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en ik volgde een coachopleiding. Ik ontdekte een hele andere kant van mezelf. Naast de Beta kant bleek ik, verbazingwekkend genoeg, hooggevoelig en vrij creatief te zijn. Ik begon met schrijven en ik kwam erachter dat ik die taalvaardigheid ook gewoon in me had.  

En toen werd het tijd om ook op werkvlak andere keuzes te maken. Ik had voldoende uitdaging in mijn laatste baan, maar ik miste tegelijkertijd een duidelijk doel. Ik ben idealistisch en ik vind het belangrijk om iets te doen waar ik achter sta en in geloof.

De depressie vind ik belangrijk om te benoemen. De donkerheid zal ik altijd met me meedragen, het heeft een grote rol in mijn leven gespeeld en tegelijkertijd is het slechts een klein onderdeel van wie ik ben. Ik coach omdat ik geloof dat ik anderen kan helpen. In de Kraakheldermethode komen alle verschillende aspecten van wie ik ben samen. In het coachen kan ik enerzijds op een cognitieve en gestructureerde manier kijken naar wat er speelt en zo de onderste steen bovenhalen. Anderzijds weet ik door mijn gevoeligheid te vertragen en te onderzoeken wat het onderliggende gevoel is. Ik vind het mooi om kennis over te dragen en dit komt terug in het educatietraject. Mijn creativiteit en structuur komen terug in de 9 pijlers. Mijn brede interesse en nieuwsgierigheid maken dat ik mezelf en de methode verder blijf ontwikkelen. De mindfulness en het Boeddhisme zijn voor mij de alles verbindende factor.  

Mindfulness bracht mij rust en vrijheid.